Wat is een depressie: definitie, symptomen, soorten en oorzaken van de stoornis

Helaas is depressie, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opmerkt, de op één na belangrijkste doodsoorzaak onder 15-29-jarigen. Het beïnvloedt het beroeps-, gezins-, broeder- en persoonlijke leven van duizenden mensen. Dankzij de vooruitgang in de wetenschap en de psychologie kunnen de oorzaken ervan echter worden aangepakt door middel van psychologische therapie en antidepressiva. 

Wat is depressie: definitie en oorzaken bij jonge mannen en vrouwen? 

Volgens de WHO is depressie een ziekte. Veel psychologen en psychiaters ontkennen deze classificatie echter ten stelligste. Zij stellen dat het nosologisch gezien niet als een ziekte kan worden aangemerkt, omdat de biologische basis twijfelachtig is en het scala van symptomen zo breed is dat het een hoge subjectieve component heeft.

Als u zich afvraagt wat depressie is, is een definitie die overeenkomt met die van Wikipedia: een geestesziekte of stoornis die gepaard gaat met een somber gevoel van droefheid, uitgesproken stemmingswisselingen, een laag gevoel van eigenwaarde en een algemeen verlies van belangstelling voor wat vroeger plezierig was. Een duidelijke achteruitgang van mentale en fysieke functies is ook mogelijk.

Verwant artikel: Prozac online kopen in België

Ethologische gezien, de meest voorkomende oorzaken van depressie:

  • Overlijden van een naast of geliefd familielid.
  • Problemen met alcohol of andere legale o illegale drugs.
  • tegenslagen van beroepsmatige of economische aard.
  • Sentimentele breuk.
  • Specifieke levensfasen, zoals menopauze, ouderdom of postpartum.
  • Genetica en verschillende ziekten.

De symptomen van depressie gaan verder dan angst of zelfmoordneigingen.

Nu we de betekenis hebben gezien, is het tijd om de symptomen van depressie op te sommen. Het is moeilijk voor twee mensen die aan depressie lijden om 100% samen te vallen wat symptomen betreft. Omdat deze stoornis verder gaat dan angst, stress of de wens om te sterven.

  • Verontrustende en onverklaarbare ups en downs in gewicht.
  • Vermoeidheid of weinig energie.
  • Lichamelijke effecten, zoals gewrichts- of spierpijn.
  • Zelfmoordpogingen.
  • Slapeloosheid of hypersomnia.
  • Inactiviteit en teruggetrokkenheid die interfereren met werk of persoonlijk leven.
  • Hopeloosheid en zinloosheid.
  • Zelfhaat, ongebreidelde schuldgevoelens, geïrriteerde stemming, extreme gevoeligheid.
  • Onvermogen om zich te concentreren of normale intelligentie te ontwikkelen.
  • Verlies van voorliefde voor handelingen die vroeger plezier verschaften (seks, hobby’s, quality time met vrienden of familie).

Welke soorten depressies zijn er en hoe lang duren ze?

Als je leert hoe je depressies moet opsporen, analyseer dan de bestaande types. Als psychische stoornis varieert de manifestatie ervan aanzienlijk tussen individuen.

  • Chronisch: Een chronische depressie of aanhoudende depressieve stoornis (PDD) is een aanhoudende lage stemming.
  • Zware depressie (door een verkeerde vertaling abusievelijk zware depressie genoemd): een zware depressie wordt gekenmerkt door een neerslachtige stemming, met gevoelens van droefheid en woede, die het dagelijkse leven van de betrokkene merkbaar verstoort en gedurende lange tijd aanhoudt.
  • Postpartum: Verschijnt na de bevalling of een jaar na de bevalling. Het is meestal mild.
  • Psychotisch: gekenmerkt door psychotische symptomen (verlies van contact met de werkelijkheid en waanideeën).
  • Seizoensgebonden: de ziekte doet zich voor in de wintermaanden en in de maanden die met de herfstperiode overeenkomen, vandaar de naam seizoensgebonden. Gebrek aan licht draagt ertoe bij.
  • Bipolair: Bipolaire depressie gaat gepaard met stemmingswisselingen die variëren van extreme droefheid tot manie. Bipolaire stemmingen duren dagen of weken.
  • Unipolar: Een unipolaire depressie kent geen perioden van manie en wordt vaak gekenmerkt door een slechte concentratie en een gebrekkig vermogen om informatie te verwerken.

Het concept van de neurotische variant is verbannen. Neurotisch was een manier om depressies aan te duiden waarvan de oorsprong als intrapsychisch werd beschouwd. Ademhalingsdepressie daarentegen is iets anders: het is het onvermogen of de moeilijkheid om normaal adem te halen (typisch voor ziekten van het coronavirus-type). Naast het coronavirus is ademnood psychologisch gezien een van de typische tekenen van een angstaanval, die deel kan uitmaken van een depressieve toestand.

Hoe weet ik of ik een depressie heb, of het nu milde symptomen zijn of een zware variant van depressie

U vraagt zich waarschijnlijk af “hoe weet ik of ik een depressie heb”. Op het internet zijn enkele indicatieve tests te vinden. Als u na het afleggen van de test denkt dat alle tekenen echt op een depressie wijzen, raadpleeg dan een gespecialiseerde arts. Bedenk dat er fasen van droefheid of ernstige stress in het leven zijn die niet noodzakelijk op een depressie wijzen. Typische kenmerken van depressie, zoals vermoeidheid, kunnen het gevolg zijn van andere gezondheidsproblemen. Een verminderde zin in seks betekent niet noodzakelijk dat u er ook aan lijdt.

Let op milde symptomen, zoals problemen met alcohol of een van de gevolgen van depressie die gepaard gaan met lichamelijke spier- of gewrichtspijn. Hopeloze emoties komen vaak voor, kijk maar hoe lang ze duren. Leren hoe je een depressie kunt herkennen, kan van cruciaal belang zijn om deze aan te pakken voordat hij escaleert. Kijk hiervoor naar het symptomen gedeelte hierboven en analyseer de intensiteit en duur van uw symptomen.

De gevolgen van depressie kunnen ernstig zijn – zoek hulp!

Het kan worden behandeld met psychotherapie, maar ook met serotonine heropname remmers, die ook andere neurotransmitters (dopamine) beïnvloeden. Medicijnen zijn geen wondermiddel, dus psychologische therapie moet altijd het belangrijkste zijn. Bovendien moeten bijwerkingen van antidepressiva, zoals duizeligheid of vermoeidheid, tijdens de eerste inname in de gaten worden gehouden. In ieder geval kunnen antidepressiva zeer nuttig zijn voor mensen in de menopauze, met chronisch terugkerende depressies of zelfs angststoornissen.

  • Auteur van het artikel

Stijn Verhagen
0
    0
    Uw Mandje
    Uw mandje is leegTerug naar Winkel